2017. szeptember 22., péntek

Boszorkányiskola 23. lecke: az őszi napéjegyenlőség




Üdvözlöm minden kedves Olvasómat a boszorkányiskola huszonkettedik leckéjén! Ezen alkalommal megismerkedünk a varázskönyvek, a grimoire-ok és árnyak könyvék titkaival.

A őszi napéjegyenlőség egy csillagászati esemény. A Föld dőlésszögének köszönhetően, ahogy a Nap körül forog, mindig egy kicsit máshol érik a felszínt derékszögben a napsugarak. Ezen a napon pont az Egyenlítő felett történik ez, ami a déli- és az északi félteke számára egyenlő hosszúságú nappalt és éjszakát eredményez.
Számunkra ezen időpontra az ősz véglegesen megérkezik. Az levelek már sárgulnak a fákon, a krizantémok virítanak a kertekben, a csipkebogyó és a kökény érik az utak mentén. A hűvössel és az esővel megjelennek az őszi gombák is. A szarvasok bőgni kezdenek, és az ő hangjuktól zeng az erdő. 

A szabbat: Mabon


Az őszi napéjegyenlőség napját ünneplő újpogány fesztivál neve mabon. A kifejezés Mabonra, a walesi mitológia egy alakjára utal. Mabon Modron fia volt, akit a mítosz szerint nem sokkal születése után elraboltak, és csak nagy erőfeszítések árán tudtak visszaszerezni a túlvilágról. Eredetileg ennek a mítosznak semmi köze sem volt az őszi napéjegyenlőséghez, míg pár évtizeddel ezelőtt az emberek nevet nem szerettek volna lelni ennek az ünnepnek. Aidan Kelly pedig ezt a történetet találta a legmegfelelőbbnek, a párhuzamai miatt Demeter és Persephone történetével (ami viszont már nem felelt meg az elvárásoknak, bármilyen idevágó is, hiszen nem a kelta-szász világból származik).
Mabon ma az egyensúly, a bőség, az aratás, a hálaadás és az ősz megérkeztének az ünnepe. A wicca elképzelések szerint ilyenkor az Istennő az aratás bőséget adó anyaistennőjeként jelenik meg, míg az Isten a növényzettel elhaló, majd később újjászülető király.


A megünnepléséről
Egyenesen a múltból merített információink nem igazán léteznek ehhez az ünnephez, mert nem maradt fent olyan tiszta formában, mint mondjuk a november elseji holtak ünnepe. Viszont sokan tartanak ilyenkor hálaadó szertartásokat, mind a kertjeikben, a megművelt földeken, vagy a négy fal közt. Közös családi vacsorák is kiváló alkalmat tudnak nyújtani erre. Szokás ilyenkor tisztelegni Demeter, vagy Dionüszosz előtt, már ha valaki vonzódik a pogány istenek felé.

Fő szimbólumai
Makk: a makk maga is egy termés, így a betakarítás részét képezi. Európában embereknek és állatoknak egyaránt ételként szolgált a régebbi koroktól a huszadik század elejéig (habár ekkor már csak ínségesebb időkben fordultak hozzá). Egy régi hagyomány szerint pedig, az emberek a makkokon éltek addig, amíg meg nem tanultak földet művelni. A makk igen fontos fallikus szimbólum is. Egyes helyeken a bölcsességet és a jólétet kapcsolták hozzá. Ezért is tartották jó jelnek a makkról való álmodást; ugyanis a hagyomány szerint az egészség, erő és világi vagyon megjelenését jelöli az életedben. Mint kicsiny magok, amikből a hatalmas és erős tölgy fejlődik ki az új élettel, a növekedéssel és a halhatatlansággal is kapcsolatba hozták, talán ezért is tették valaha egyes helyeken a holtak tenyerébe.
Bőségszaru: a bőség és a táplálás szimbóluma. Több mítosz is magyarázza eredetét, de talán a legismertebb ezek közül, mely szerint a kisgyermek Zeusz, amint Ida-hegyén cseperedett, egy Amalthea névre hallgató kecske a saját tejével táplálta. Egy nap a kis Zeusz játék közben letörte a kecske egyik szarvát, amit aztán bűntudatában elvarázsolt, hogy innentől a szarv mindenkit táplálni tudjon. Ez lett aztán a bőségszaru, ami egy kecskeszarv különböző gyümölcsökel és zöldségekkel megtöltve. Az idők folyamán aztán sok ókori bőséggel, a földdel és termékenységgel kapcsolatos istennő jelképe lett: Terra, Gaia, Demeter, Maia, Fortuna, Abundantia, stb.

Ezen naphoz kapcsolódó ünnepek
A babiloni királyok ekkor különféle rítusokat végeztek, melyeknek az volt a célja, hogy szertartásos módon is megerősítsék uralkodásukat.
Több kultúrában számított ez a nap az újév időpontjának. Ilyenek voltak pl. a perzsák, az egyiptomiak, a föníciaiak, a spártaiak, a rhodosziak, vagy a milétosziak. De az ókori Asszíriában is a napéjegyenlőséghez legközelebb eső újhold volt az új év kezdete.
Egy Eratosthenes nevű görög férfiú (szül. ie. 276), aki Alexandriában a helyi könyvtár vezetője volt, azt jegyezte fel, hogy az ő idejében Ízisz istennő fesztiválja erre az időpontra esett. De Neith istennőt is ünnepelték ezen a napon, valamint pár nappal utána a "Nap botjának születését", ugyanis a napnak már botra kellet támaszkodnia égi útját bejárva, annyira lecsökkent az ereje.
Az athéniak ekkor tartották a nagyobb eleusziszi misztériumokat, mely ünnepen átélt dolgokról tilos volt beszélni a résztvevőknek. A mítosz szerint pedig, maga Deméter istennő tanította meg az embereknek a szertartásait, mikor Eleuszisz városában időzött mély letargiájában, miután Hádész elragadta tőle lányát, Korét (Perszephonét). 
A japánok az Ohigant ünneplik ekkor (valamint a tavaszi napéjegyenlőség idején is), ami a holtakról való megemlékezés ünnepe. Ilyenkor a családok meglátogatják rokonaik sírjait, megtisztítják, feldíszítik őket, majd imákat mondanak előttük.
Ide kötgető még Szent Mihály napja is, mely fontos fordulópontnak számított a régi magyarok (és más európai népek) gazdasági életében, kivéltképp az állattartó emberek között. A Szent György napján kihajtott állatokat most terelték vissza a nyári legelőkről, hiszen a népi hit úgy tartottak, hogy "Szent Mihály nap után harapófogóval sem lehet kihúzni a füvet". Így, ez a nap volt a pásztorok számadásának az ideje is: ilyenkor számoltak el a rájuk bízott jószágok mennyiségével, ekkor kaptak fizetést, és szegődtették el őket a következő évre vonatkozóan. Sőt, még a cselédeket is Szent Mihálykor fogadták fel a házakhoz. Ami pedig a földművelést illeti, a vetést ezen nap előtt-, vagy után egy héttel végezték, és a kukoricatörést is ilyenkor kezdték el.

Megfelelései
Egyéb nevei: K'an, második aratás, aratási otthon, boszorkányok hálaadása, bor aratás, Dionüszosz ünnepe, Cornucopia, Mea'n Fo'mhair, Avalon ünnepe, Michaelmas (szeptember 29, keresztény), Equinozio di Autunno (Strega), Chung Chiu (kínai), a vadász éje, Alban Elfed, "a víz fénye", tél meglelése (teuton)
Füstölők: benzoé, mirha, zsálya, aloéfa, fahéj, jázmin, tömjén, szegfűszeg, fenyő, almavirág, tömjén, fekete bors, pacsuli
Eszközök: csörgők, boline,
Kövek: karneol, lapis lazuli, zafír, sárga achát, sárga topáz, rubin, borostyán, ametiszt, tiszta kvarc, peridot, gyémánt, citrin, macskaszem, aventurin, achátok, opál
Fémek: arany, bronz, bádog
Szimbólumok, dekorációk: virágfüzérek, lopótök, fenyőtoboz, makk, magok, alma, gránátalma, szőlő, szárított magvak, bőségszaru, sárga levelek, búzakalász, minden mi az aratást jelképezi, ősz virágok, tölgyágak, koszorúk, sírhalmok, büdöske, learatott termés, futónövények, mogyoró, nyárfa, napkerekek
Színek: barna, zöld, narancs, sárga, piros, arany, bordó, indigó, rozsdabarna, ibolyaszín, gesztenyebarna, sötétpiros, indigó, minden őszi szín
Ételek: gabonafélék, kenyérfélék, sütemények, bab, dió, mogyoró, zöldségek, almafélék, almabor, répa, hagyma, burgonya, gránátalma, szőlő, mindaz, amiket ez idő tájt takarítanak be, szárított gyümölcsök és bogyók, forralt bor, bor, sárgarépa, hagyma, almás pite, kukoricakenyér, komló
Istenségek: Modron, Morgan, Epona, Perszephoné, Pomona, Bona Dea, Földanya, múzsák, Mabon, Thot, Thor, Hermész, Égatya, Zöld ember, Dionüszosz, Kígyónő, Hotei, aratási istenek/istennők, öregedő/öreg istenek, Deméter, Ceres, Kore, Morgan, minden boristen, az Agancsos Isten, Hauran, Harmonia, Maat, Nikkal, Proserpina, Rennutet, Shai, Vertumnus, Yerikh, Abundantia, Bacchus, Copia, Fortuna, Herne, a vadász, Ízisz, Ozirisz, Priaposz, Sohodo-no-kami
Egyéb lények: gnómok, szfinx, minotaurusz, küklopsz
Növények: tölgy, benzoé, páfrányok, lonc, körömvirág, mirha, golgotavirág, fenyőtoboz, rózsa, zsálya, dohány, zöldségek, búza, lopótök, kúszónövények, szilva, bogáncs, csorbóka, őszirózsa, lápi növények, gránátalma, salamonpecsét, ruta, büdöske, sáfrány, kamilla, mandula, csipkebogyó, napraforgó, ebszőlő csucsor, zeller, uborka, saláta, retek, krizantém, szalma, mogyoró, fahéj, komló, szerecsendió, borostyán, kukorica, tök
Állatok: kutya, szarvas, farkas, feketerigó, kecske, lazac, bagoly, sas, ragadozó madarak, ragadozó madarak
Használható: misztériumok, egyenlőség, harmónia, egyensúly, felajánlások szétszórása a learatott mezőn, italáldozatok felajánlása fáknak, holtak imádása, védelem, gazdagság, biztonság, önbizalom, magabiztosság, felajánlások a Földnek, fűzfapálcák levágása, almák sírokon hagyása tiszteletül a holtaknak, séták az erdőben, magok gyűjtése, préselés, felkészülés a hideg időre, halászat, önelemzés, előző életek felfedezése, hálaadás, aratás, betakarítás, szüret


A napéjegyenlőségről megemlékező rituálé
A legjobb a szabadban, de megint csak egy nyitott ablak is megteszi. Kell hozzá tej áldozatnak (amire legjobb a házi tej), valamint egy (vagy több) alma és egy kés. Opcionálisan gyújthatunk a munkánkhoz gyertyákat és füstölőket is, ha úgy tartja kedvünk.
A rituálé menete:
Az magunk által kidolgozott módon kezdjük meg a rituálét.
Szólítsuk meg a Földet: „Üdvözlet Néked sárguló Föld, ki a nyarat újra hátrahagyod, ki a fagyokat újra elhozod! Ma egyenlő hosszú a nappal és az éj, ma egyensúlyban a sötétség és fény. Üdvözlet Néked nyugalomra térő Föld e napon! Kérlek, áldj most meg és fogadd áldozatom!”
Mutassuk be a tejáldozatot, melyet a szabadban dolgozva a földre hintsünk szét a kezünkkel, lakáson belül pedig egy tálba öntsük, amit aztán majd kint tudunk hagyni az ablakpárkányon, míg el nem párolog belőle a folyadék.
Vegyünk a kezünkbe egy almát és vágjuk cikkekre. Egyesével vegyük fel a cikkeket, és vágjuk ketté őket. Az egyik felét helyezzük le, áldozatnak, és köszönjünk meg valamit, amiért hálásak vagyunk az életünkben. A cikk másik felét együk meg, közben a hálánk tárgyán gondolkodva. Ezt ismételjük el mindegyik cikkel.
Ha gondoljuk, itt meditálhatunk egy kicsit, vagy megpróbálhatunk transzba esni.
Végül búcsúzzunk el a Földtől, majd zárjuk le a szertartást a saját kedvünk szerint.
Együnk és igyunk. Takarítsunk el magunk után. Az almadarabokat vigyük ki a szabadba, hogy békében le tudjanak bomlani.

~ ~ ~
Ennyi volt ezen alkalomra a tanulni való, remélem legközelebb is találkozunk, amikor is az oltárokkal ismerkedünk meg.
Kérdés, észrevétel, vagy bármi egyéb esetén itt lehet elérni: bosziiskola(kukac)gmail.com, illetve itt helyben a blogon és a blog Facebook oldalán.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...