2017. március 3., péntek

A környezetbarát ádozatokról és felajánlásokról





Sokszor előfordul, hogy a legjobb szándékú Természetnek felajánlást tevő is olyasmit hagy ajándékként maga után, ami ártalmas lehet a Természet fizikai lakóinak. Épp ezért itt egy kis felsorolás arról, hogy mivel miért kell vigyázni, illetve mit érdemes a Természetben hagyni.

Első és legfontosabb szabály: csak természetes, könnyen lebomló és környezetre nem káros dolgokat hagyjunk magunk után hátra. A mécsesek alumínium alja, a színes, műszálas szalagok és más műanyag tárgyak természetesen nem felelnek meg ennek az elvárásnak.

Alkohol: egyrészt, káros hatással van az állatok szervezetére, akár halált is okozhat nekik. Növényeknél is hasonlóan komoly problémákat hoz, lassítja azok növekedését, vagy teljesen le is állíthatja azt, végül akár meg is ölheti a növényt. Sört és bort pl. soha nem lenne szabad növényekre önteni, mivel az alkohol mellett a bennük található cukrok elősegítik a baktériumok és gombák megjelenését is.

Tej: az állatok többsége nem képes megfelelően lebontani a benne található laktózt, így hasmenést és más emésztési panaszokat okoz számukra (még a sündisznóknak sem szabad adni belőle). Növények esetében a benne található zsírok és a cukrok a pórusok elzáródását okozhatják, melyeken keresztül a növény létfontosságú anyagait hivatott felvenni, ezáltal pedig a halálát hozhatja. Másrészt, nagy mennyiségű vízzel hígítva egyes növények növekedését támogathatja (pl. uborka, paradicsom, őszirózsa).

Méz: alapvetően ez nem számít káros anyagnak, ám mivel tartalmazhat emberre ugyan nem káros, de méhekre veszélyes kórokozókat, így a nem helyi termelőktől származó mézet nem szabad olyan helyen hagyni, ahol a helyi állomány hozzáférhet. Helyette, ha a méheknek vagy más nektárt fogyasztó állatoknak akarunk kedveskedni, inkább cukros vizet helyezzünk ki egy edényben.

Madáreleség: már sokak által ismert az a tény, hogy kenyeret és más pékárut nem szabad madaraknak adni. Ezen kívül minden erősen fűszeres, vagy sós étel is káros számukra, de a tej is (habár a túró és a sajt szabadon adható nekik). A kókuszreszelék, amit a boltokban venni lehet szintén káros szárnyas barátainkra, de a friss kókuszt szívesen fogyasztják. A földimogyorót is sok madárfaj kedveli, viszont csakis sótlan és nem pörkölt magokat lehet adni nekik. A földimogyorónál ezenkívül egy, rajta sokszor előforduló gombafajtára is ügyelni kell, amely halálos a madarakra nézve, ezért csak megbízható helyről származót adjunk nekik. A nagyobb csonthájas magvakat (mogyorók, dió, stb.) kisebb darabokra kell törni, hogy a kistestű madarak is el tudják őket fogyasztani. Lehet még nekik adni: sótlan és füstöletlen szalonnát, burgonyát, főtt rizst, zabpelyhet, kölest, kendermagot, búzát, napraforgómagot (a fekete változat a legjobb; megint csak sótlan formátumban), almát, stb.

Szárított gyümölcsök: a szárított gyümölcsök általában biztonságosan adhatóak az állatoknak, kivétel ez alól a szőlő, pontosabban a mazsola, mely több állatfajban is veseleállást eredményezhet.

Egyéb állatokra veszélyes dolgok: csokoládé, kávé, avokádó, hagymafélék.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...