2015. október 25., vasárnap

Denevérek babonái

























Az európai néphitben, valószínűleg éjszakai életmódja miatt, igen csak rossz hírnek örvendenek ezek a kedves kis állatok. A halállal és a holtakkal hozták kapcsolatba őket, míg a kereszténység egyenesen az Ördöggel és démonaival. De a boszorkányok is közel álltak hozzájuk, hiszen ők maguk is (elvileg) denevérekké változhattak, vagy a familiárisaik ölthettek ilyen formát. Sok varázslatnak is fontos kelléke volt ezen állatok vére, egyes repülőkenőcsök receptjeiben is szerepel, mint hozzávaló. Állítólag egy heliotrópra ha rákarcolunk egy denevérformát, az plusz erőt ad a varázsszövegeinknek, illetve segít a démonok felett uralkodni. De az Európán kívüli vidékeken is előfordult, hogy nem a legfényesebb hírnévnek örvendtek a denevérek. Közép-Amerikában is a halállal, illetve a véráldozatokkal hozták összefüggésbe őket (ugyebár arra laknak a vérszívó denevérek). A kelet-afrikai gondolkodásban pedig a denevéreken lovagolnak a boszorkányok, míg Elefántcsontparton és Madagaszkáron a holtak szellemeit jelenítik meg.

Más területeken viszont kimondottan szerencsésnek, vagy szentnek gondolták a helyi denevérfajokat. Kínában a denevért a legtökéletesebb madárnak tartották, mivel szoptatja kicsinyeit; ezen felül még szerencsehozónak is gondolták, így stilizált alakban gyakran megjelenik díszítő motívumként. Néhány új-guineai törzs a termékenység szimbólumának tartotta őket. Az ausztrál őslakosok is nagyra tartják ezen emlősöket, és nem merik bántani a példányaikat, mert azt gondolják, hogy az éveket venne el az életükből. A Karib-szigeteken pedig jó angyalnak képzelték, aki éjszakánként védelmet biztosított az otthonoknak, és itt is tabunak számított a megölése.

Ami a konkrét denevérekkel kapcsolatos babonákat illeti:
- egy angol szokás szerint, ha élő denevért szegezünk az ajtó felé, az megvéd a boszorkányoktól
- ha megharapnak, a seb soha nem fog begyógyulni
- szerencsétlenséget hoz, ha megöljük a szobába berepült denevért
- ha már egyszer bejött, akkor pedig jó előjel, ha valamire egy időre leszáll
- ha a konyhába repül be és rögtön a mennyezetre száll, az jó jel; ám ha kétszer körberepül előtte, az rossz
- amikor kifelé próbáljuk kergetni a szobába repült denevért, és az állat nekirepül egy gyertyának (vagy bármi más fényforrásnak), az nagyon rosszat jelent
- ha háromszor körberepül a házban szintén rosszat ígér
- ha a fejeden repül körbe háromszor az egyenesen a halálodat jósolja meg

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...