2015. február 13., péntek

Növények a mágiában: pomelo

John Reeves képe
Latin név: Citrus maxima
Energia: feminin
Felhasználható: védelem, megtisztítás, termékenység

A pomelo Délkelet-Ázsiában honos és ezen a területen általánosan megtisztítási célokra használják. Legtöbbször a levelét vízbe helyezik, mely onnantól kezdve már tisztító hatásúnak minősül (a növény elvileg eltünteti a vízből a gonosz hatásokat). Ilyen vizzel mosakodnak meg a kínaiak temetésről hazajőve, mielőtt belépnének a házba, de még a haldoklókat is pomeloleveleket tartalmazó fürdőben mossák meg. Egyes országrészekben a menyasszonyokat ilyen víz gőzén viszik át, mielőtt belépnének a férjük otthonába, hogy megszabaduljanak minden gonosztól és szerencsétlenségtől, amit esetlegesen magukkal hoznának. Szertartási keretek között, a felszentelt vizet pomelolevelek felhasználásával intik körbe a megtisztítandó területen (pl. oltár); mind Hong Kongban, mind Vietnámban.
A levelekről azt is tartják, hogy képesek elűzni a az ördögöket, démonokat. A kínai temetéseken résztvevők a zsebükben hordják védelmezőként, majd az esemény után eldobják őket. Egy szintén innen származó elképzelés szerint, a sokat síró kisbabákat zavaró rossz szellemeket is el lehet űzni velük: a gyerek ágyának a matraca alá helyezve egy levelet. De a nyári napforduló környéki ünnepi időszak alkalmával is maguknál hordják az emberek, hogy a betegségektől óvja őket.
Istenek, bódhiszattvák és más hatalmas lények tisztelete során is alkalmazzák a pomelót, legfőképp, mint felajánlást. Hawaii szigetén például Kuan Yin bódhiszattva templomában pomelót áldoznak, mint finom utalást, hogy a Hölgy közreműködjön a gyermekáldás elősegítésére. Ez a gyümölcs ugyanis (mint általában minden citrusféle) a termékenység jelképe is. Ezenkívül, a leveleivel megtisztított víz felajánlásként szolgál a hetedik hó hetedikén (kínai naptár szerint) tartott ünnepen a Pásztorfiúnak és a Mennyei Szövőleánynak.


Források:
Jonathan H. X. Lee, Kathleen M. Nadeau: Encyclopedia of Asian American Folklore and Folklife, Volume 1
K. S. Tom: Echoes from Old China: Life, Legends, and Lore of the Middle Kingdom
Karen Fjelstad, Nguyen Thi Hien: Spirits Without Borders: Vietnamese Spirit Mediums in a Transnational Age
Kingsley Bolton, Christopher Hutton: Triad Societies: Triad societies in Hong Kong



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...