2014. október 27., hétfő

13 tévhit Halloweenról

 

Közös sorozatunk mai epizódja az Erdész munkája


1. tévhit: Az Ősök előtti tisztelgés ideje
Bármennyire is romantikus lenne halottak napján tisztelegni az Ősök Szellemei előtt, ez a hagyományok tükrében mégsem a megfelelő időpont.
Sok európai hagyományban a téli napforduló az erre rendszeresített alkalom. Ilyenkor teremtettek velük kapcsolatot a régiek, nem pedig Halloweenkor - amiről persze azt sem tudták, hogy micsoda.


2. tévhit: A boszorkányünnep
Azt, hogy Halloween, vagy Samhain valaha is boszorkányünnep lett volna, minden valamit is magára adó néprajzos tudja, hogy badarság, ahogy a 8 ünnep körének ilyen jellegű felhasználása is. Ennek ellenére még mindig nagyon sok boszorkánysággal foglalkozó személy ünnepli ezt az alkalmat, amiért nem is kárhoztatható senki, hiszen a különleges hangulat ezen a napon tagadhatatlan.


3. tévhit: Trick-or-treating
Sokan azt gondolják, hogy már a kis kelta purdék is műanyag üstöcskével rohangáltak, hogy édességet kunyeráljanak. Ezzel szemben ez a hagyomány csupán 1940-ig vezethető vissza, és nem mellesleg ezen  rövid idő alatt is elég zajos története volt, mely számtalan érdekességet ölelt fel a szexuális zaklatástól, a mérgezett cukorkáig.


4. tévhit: A kelta újév és halál ünnep
Az egyik legelterjedtebb elképzelés, hogy a kelták ekkor ünnepelték újévet, összekötve a holtak ünnepével. Ezek az elképzelések az 1800-as évek végén láttak napvilágot, majd hamar el is tűntek, de romantikus mivoltuk miatt a köztudatban azóta is élnek. Újév sem volt ekkor, de még csak holtak ünnepe sem. Persze a kelták nagyokat ünnepeltek ilyenkor, de egy kicsit más tematika szerint.


5. tévhit: Halloween egy ősi pogány ünnep
Halloween gyakorlatilag egy nagy keverék a műanyag üstben.
Van benne egy nagy adag keresztény hagyomány, számtalan folklór elem, határozott modern hatás, de persze került bele néhány csepp a pogány ünnepekből is. Sok kor és sok nép hatásai alakították ki mai formáját, de csak annyira ősi pogány ünnep, mint a karácsony.


6. tévhit: Az ősi Tölgykirály-Magyalkirály sztori
A pogányok szeretik a Magyalkirály és Tölgykirály harcának felelevenítését Halloween ünnepén, általuk szemléltetve a sötétség és a világosság viszonyát. Azonban minden ellenkező híreszteléssel szemben a történet alig ötven éves, nem pedig régi, titkos favésetek, vagy ősi kőtáblák hozománya – ahogy néha hallani lehet.


7. tévhit: A töklámpás réges-régi története
Ha a töklámpás kerül szóba, akkor a legtöbben már mozdítják is a szájukat, hogy kimondják: Jack o’ lantern. Ám sajnos itt is bakikba futunk, mivel a történet, melyet idéznek, valójában nem a jelen sztoriról, hanem a lidércfényről szólt eredetileg, ráadásul a tökfaragás is csak a 19. század terméke.


8. tévhit: A régi szokás, néma vacsora
A fordítva felszolgált, némaságban elköltött vacsora szokása a magukat tradicionálisnak képzelő kollégák nagy kedvence Halloween idején. Egy tökéletesen új dologról van szó, hiába próbálják velünk elhitetni, hogy már az idők kezdetén is csendben eszegettek ilyenkor.
Természetesen a holtak szellemének megvendégelése létező momentum megannyi kultúrában, sőt, még néma vacsorát is találunk a hagyományok között, csak éppen tökéletesen más céllal.
Ennek ellenére jó muri egy ilyen alkalom, és ha az ember nem felejti el, hogy a szokás nem idősebb, mint ő maga, akkor miért is ne csinálhatná…


9. tévhit: Boszorkányújév
Az, hogy a boszorkányok ezen a napon ünnepelték volna az újévet, valójában minden alapot nélkülöz és semmilyen forrás nem támasztja alá.
Ha érdekelte őket egyáltalán az újév, akkor minden bizonnyal azon a napon tartották, amikor mindenki más.


10. tévhit: Pentagramma, a Halloween ősi jelképe
A pentagramma eredete valószínűleg Mezopotámia, ahol a sarok szót jelentette. Onnan került a görögökhöz, ahol Vénusz jele lett, majd a középkorban elkezdték az őselemek szimbólumaként alkalmazni. A Golden Dawn is használta előszeretettel, így néhány kellemetlen félreértés útján kapcsolódott a boszorkánysághoz, majd ezen keresztül Halloweenhoz. Természetesen az ünnephez nincs semmi köze.


11. tévhit: A tévhitek száma
Valójában tévhit az, hogy 13 tévhit lenne Halloweenról, mivel most csak 11 jutott eszembe…


További érdekességek az Erdő misztériumáról és a tradicionális boszorkányságról: www.azerdesz.hu

3 megjegyzés:

  1. Ajánlanál nekem kérlek az ünneppel kapcsolatos könyveket/írásokat? Főként a 11 tévhit forrásai érdekelnek és bármi egyéb, ami szóba jöhet. Angol forrásanyagokkal nincs problémám. Szeretném kicsit szélesíteni a látókörömet.
    Ivett

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ivett!
      Két könyvet tudnék akkor meleg szívvel ajánlani, melyek kimondottan ünnepekkel foglalkoznak:
      Ronald Hutton: Stations of the Sun
      Nicholas Rogers: Halloween: From Pagan Ritual to Party Night
      Üdv: Virág

      Törlés
    2. Köszönöm szépen!
      További jó munkát és ismeretterjesztést!

      Törlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...