2013. január 24., csütörtök

A boszorkányság nem New Age


A New Age és a különféle "ezós" dolgok nem tartoznak a boszorkánysághoz, csakúgy, mint ahogy a bennük uralkodó világszemlélet sem.

Több híres New Age könyvben szerepel az az elképzelés, mi szerint mi vagyunk urai a saját sorsunknak, és semmi nem történhet velünk, amit legalább tudat alatt ne szerettünk volna, hogy történjen. Ezen szemlélet szerint, bármit elérhetünk, ha nagyon akarjuk, valamint bármi, ami velünk történik, annak mi magunk vagyunk az okai. De vajon, mi a helyzet az öt éves, szexuálisan zaklatott kislánnyal? Igaz lenne az, amit oly sok pedofil mond, hogy valójában a gyerek csábította el?
Az emberek mindig is szerették azt hinni, hogy ők a legintelligensebb állatok, és valamilyen szinten a természet fölött állnak. És ebben az elképzelésben is ez köszön vissza, sőt, ha jobban belenézünk az is, hogy az "én" minden másik ember fölött is áll, hisz ő dönti el, hogy mikor mi is történjen vele a szociális kapcsolatok terén csakúgy, mint más vonatkozásokban. A New Age, ami külsőre a békét, az elfogadást és egymás szeretetét hirdeti igazából az ember saját énjének mindenki más fölé emelését hordozza magában. Ez nem csak egy öntelt világszemlélet, de hibás is. A világot nem az emberek irányítják, és még csak nem is az emberek gondolatai. A velünk történő dolgok igen sok mindentől függnek, és a saját akarat sokszor az utolsók között jár ezekben.

A másik sarkalatos pontja a New Age-nek az egyének lelki vagy testi gyógyulása. Manapság az egyének nagy többsége, aki a mágia vagy a boszorkányság felé kezd érdeklődni, a saját lelki sebeinek a befoltozására próbál valamilyen csodamódszert találni. Érdekes módon, az embereket régebben is érték traumák, lelki megpróbáltatások, mégis egyik civilizáció sem hajlott ennyire az önsajnálat felé. Persze, azt el kell ismerni, hogy a mai társadalom igen jó táptalajt biztosít a különféle lelki problémáknak, de vajon nem mondható-e el ugyanez arról a földművesről, akinek évről-évre azon múlott a családjának és önmagának a megélhetése, ha nem élete és halála, hogy az év egy bizonyos időszakában mennyi eső esett?

Aztán, az ezoterikus és New Age könyvek gyakran felhívják az ember figyelmét arra, hogy figyelni kell az univerzum nekünk küldött jeleire. Ilyenkor az ember természetesen elkezd a környezetére odafigyelni, és sok új, érdekes, addig szokatlan dolgot fedezhet fel, és ezeket, olvasván a jelek létezéséről, rögtön isteni üzenetnek fogja értelmezni. Pedig az az igazság, hogy az univerzum nem körülöttünk forog, és az a szépen éneklő madárka az ablakban, vagy az éppen felerősödő szellő nem nekünk szánt üzenet, hanem a természet normális viselkedése. A szél azért fúj, mert hőmérséklet-különbségek vannak a légkörben, míg a madaraknak teljesen normális és átlagos ha énekelnek, legyenek bárhol is éppen a szabadban. Nem azt akarom mondani, hogy nem kaphat az ember jelzéseket a Természettől, de nem szabad azt hinni, hogy a környezetünk minden rezzenése számunkra van. Mert akkor már megint annál a képzetnél vagyunk, hogy a világ csak az ember saját énjéről szól.

Mint írtam, a New Age és a boszorkányság nem tartozik egy csoportba. A boszorkányságban nem az egyén van a központban, hanem a Természet és annak minden létezője. Nem azért látogat át a boszorkány a sövény túloldalára, hogy meggyógyítsa saját sérült lelkét, hanem hogy olyan tudást és tapasztalatokat szerezzen, mellyel mások javára (vagy akár kárára, ezt se feledjük vagy tagadjuk) tehetnek. És azt is megjegyzem, hogy ezek a mások nem egyértelműen emberi lényeket takarnak. A körülöttünk lévő világ és a másvilág lakói, legyenek azok farkasok vagy bölömbikák, istenek vagy tündérek, nem azért léteznek, hogy minket ápolgassanak. Mi megismerhetjük őket, tanulhatunk tőlük, ez által akár jobb emberekké is válhatunk (de semmiképpen sem feltétlenül), viszont csak akkor, ha alázattal fordulunk minden felé, nem pedig azzal az elvárással, hogy ők majd meggyógyítják szívünk minden baját. Hogy egyik igen kedves boszorkánytársam szavaival éljek: a boszorkány ne gyógyuljon - gyógyítson, ne jeleket keressen - jeleket adjon, ne rá figyeljenek - ő tanuljon meg másokra figyelni.

Valamint még egy idézet a végére:
"We have serious work to do, and that goes beyond the studying of our navel chakras. We need to understand ancestry, land, spirit as a living system which must be defended with tooth and claw." - The Death of the New Age
("Komoly munka vár ránk, ami többet jelent, mint a köldökcsakránk tanulmányozását. Meg kell értenünk az ősöket, a földet, a szellemet, mint egy élő rendszert, amit foggal és körömmel meg kell védeni.")

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...