2012. május 17., csütörtök

Transz, repülés, utazás - valóság és képzelet

A boszorkányok éjszakai repülése, utazása, a sövény átlépése, asztrál projekció és testen kívüli élmény. Sok elnevezés alapvetően egy jelenségre, mely magában foglalja a Másvilágra való átlátogatást, az ottani létezőkkel való kommunikációt (legyenek azok istenek, szellemek vagy démonok). Ősi tevékenység ez, ami a világ szinte minden kultúrájában fellelhető volt egy ponton, ha nem folyamatosan.
Természetesen ez a technika, és az istenekkel vagy szellemekkel való kommunikáció lehetősége, a mai napok boszorkányát is lenyűgözi. Sokan igen sikeresen űzik is ezt a mesterséget, sőt, a sövényboszorkányok erre a mozzanatra hegyezik ki praktikáikat. Míg sokan mások vagy nem hallottak még erről a módszerről, vagy nagyon félreismerték azt.

A fő probléma az, hogy a közismert, vagy könnyen hozzáférhető boszorkánysággal foglalkozó könyvek (amik általában nem is boszorkányságról, hanem wiccáról szólnak), hibás információkat adnak meg a sövény átlépésének a mibenlétéről (pl. Rhae Beth) , vagy pedig nagy mértékben hiányosakat (pl. Christopher Penczak). Ezt lehetne arra fogni, hogy ők csak meg akarják őrizni a boszorkányság "mély titkait", viszont akkor szerintem egyszerűen le kéne írniuk, hogy egyes dolgokat nem hajlandóak megosztani, a helyett, hogy félrevezetik az embereket. (Ezt most azért is írom, mert ezzel a viselkedésükkel nekem is elég sok fejtörést és bosszúságot okoztak.) A másik lehetséges ok persze, hogy ők maguk is rossz módszert sajátítottak el, amely, lássuk be elég elszomorító tény volna.

Egy Dver névre hallgató blogoló, egyik bejegyzésének olvasása után, egy harmadik ok is felmerült bennem. Ez pedig az, hogy egyesek nem merik felvállalni és kimondani, hogy a Másvilág és lakói valódiak, és nem csak a fantáziánk szüleményei. A szerzők úgy igyekeznek megírni könyveiket, hogy azok mindenkinek tetszenek. Azt állítják, ha valakinek egy tény nem tetszik, akkor nyugodtan dolgozzon azzal az elképzeléssel, ami neki jólesik. Mert úgyis csak a "belső világodban" történik az utazás, ami csak rólad szól. Hogy, a már említett Dver hasonlatával éljek: egy keresztény se mondaná neked, hogy ha nem tetszik Jézus képe, akkor az is jó, ha csak egy meleg, szeretetteljes, feléd áradó fehér fényt képzelsz el helyette. A Másvilág sem így működik. De erről talán majd máskor, bővebben.

Visszatérve a sövény átlépésének témájához. Hadd hozzak itt fel egy konkrét példát a hibás információkat adó leírásra.
Rhae Beth The Hedge Witch's Way című könyvében (ami inkább sövény-wiccáról szól, mint sövényboszorkányságról) írja a következőket:
"Ne feledd, ezt az egészet a fejedben (angolban: mind's eye) fogod látni, mint egy extra éles álmodozást (angol: daydream), ..." (p. 132.)
És Beth ezután még ennél is tovább megy, és leírja, hogy ha nem vagy képes a "fejedben" látni a dolgokat, akkor elég csak végigmondanod az utazás szövegét, és az meg fog történni.

Hogy ez miért hibás?
Csukd be a szemed, és gondolj egy almára. Láttad egy pillanatra felvillanni magad előtt? Na, ez az a "mind's eye", amiről Beth beszélt, és amit alkalmazol vezetett meditációk (és hasonló technikák) során. Ám a sövény átlépése nem vezetett meditáció. Amit ott tapasztalsz, nem a "fejedben" látod.
"Ha még a fejedben vagy, akkor nem jársz a világok között. Bármely gyakorlat, melyben csak a képzeletedet használod, és nem hagyod el ténylegesen ezt a valóságot, vagy a testedet, nem sövény-átlépés."
                                                                       -Sarah Lawless
Ha tényleg átléped a sövényt, az ott tapasztaltakat többé-kevésbé hasonlóan fogod érzékelni ahhoz, ahogy a világot minden nap magad körül. Hallasz, látsz, érzékelsz, még akár fájdalmat is. Ott leszel benne a kibontakozó cselekményben, melynek te is szerves részét képezed.

A Másvilág valóságos, gyönyörű és rémisztő egyben. A Másvilágra lehetséges átlátogatni, ott tanulni és erősödni, de ugyanúgy lehet ott örökre elveszni vagy megőrülni. A sámánok régen (és ma) nem véletlenül viseltek védelmező amulettekkel borított ruhát transz alkalmára. A Másvilág nem emberbarát, az odaát élők nem azért vannak, hogy a te igényeidet kiszolgálják. Ha át szeretnél lépni a sövény túloldalára, ezt jobb, ha észben tartod.


Források illetve további olvasnivalók:
http://forestdoor.wordpress.com/2010/06/09/the-gods-are-real/
http://witchofforestgrove.com/2010/06/18/walking-between-worlds/

2 megjegyzés:

  1. :) fontos tényleg: "Ha még a fejedben vagy, akkor nem jársz a világok között. Bármely gyakorlat, melyben csak a képzeletedet használod, és nem hagyod el ténylegesen ezt a valóságot, vagy a testedet, nem sövény-átlépés."
    Ez a new age-es maszlag lebontása, tisztáz, határokat von meg!
    Nem minden mágia, amely hasonlít arra. Ami hasonlít a mágiára az nem mágia, mert csak hasonlít rá.

    VálaszTörlés
  2. :) ennél már csak az a meredekebb, amikor valaki elveszett lakáskulcsokat kerestet pl. tündérekkel stb. Ennél azért összetettebb a dolog.

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...