2012. február 25., szombat

A boszorkányüveg

Kép forrása
A boszorkányüvegek használata az angol és a gyarmati amerikai népi varázslás általános eszközének számított, a XVI. századtól egészen a XX. századig. Ezeken a területeken építkezések alkalmával még mindig fedeznek fel belőlük új darabokat, míg több mint 200 már meglelt darabja ismert gyűjtemények részét képezi.

Tartalma:
Általában szögekkel, éles tárgyakkal és emberi vizelettel töltötték meg a boszorkányüvegeket, de ezek mellet más dolgok is belekerülhettek. Például egy Londontól délre talált, valószínűleg 1720 körül készített üveg a következőket tartalmazta: hajlított gombostűk, emberi haj (talán egy szempilla is) és vizelet.
A meglelt üvegek legáltalánosabb hozzávalója a vas volt (valamilyen formájában), ami talán nem is ér olyan nagy meglepetésként, ha tudjuk, hogy a vasnak sok helyen védelmező erőt tulajdonítottak. Egyéb különféle fémek az üvegek 20%-ában voltak megtalálhatóak. Igen kedvelt hozzávaló volt még az emberi haj is. Az üvegek 10%-ába apró szív alakú anyagdarabokat tettek, és 2 darabban emberi figurák lehetséges maradványait is meglelték. Ezenkívül az üvegek tartalmaztak még különböző éles tárgyakat, valamint fakérget, fadarabokat, emberi körömdarabkákat, fűszálakat, tüskéket és apró állati csontokat.
A fő alapanyagnak viszont az emberi vizelet számított. Az egyik magyarázat szerint azért, mert a vizelet az ember helyett az üveghez vonzotta az ártó varázslatokat, míg a szúró és vágó tárgyak megkötötték és elpusztították azokat. Ez az értelmezés megfelel a boszorkányüvegek védelmező célú felhasználásának, viszont az üvegeket a rontó boszorkány megbüntetésére/kínzására is alkalmazták. Ilyen esetekben a magyarázatnak azt gondolják, hogy a boszorkányt az ördög csak akkor hagyta mérgező anyagot juttatni egy ember testébe, ha a mérget a saját vérével keverte el. Így maga a megrontott is tartalmazta megrontója egy részét, tehát saját vizeletével képes volt hatni az ellenségére is.

Célja:
Főképp házvédő amulettként alkalmazták, hogy megóvja a bentlakókat a különféle ártalmaktól, és megakadályozza a gonosz erők bejutását az otthonba. Ilyenkor csaliként működött a kivetett ártó varázslat vagy gonosz erő számára, ami hozzáérve megakadt a benne lévő tárgyakon, és megsemmisült. Másik felhasználási módja szerint viszont, az ártó boszorkány kínzására, vagy a kivetett rontás megtörésének kikényszerítésére volt jó. Ezen esetekben az üveg a boszorkány hólyagját jelképezte, és a benne lévő szúrós tárgyak addig a boszorkányt, nagy fájdalmakat és vizelési nehézséget okozva neki, amíg az meg nem törte rontását.

Elhelyezése:
Habár a modern elkészítési leírásai leginkább a házon kívül való elásását javasolják, de a megtalált boszorkányüvegek csupán 22%-ára leltek rá a négy falon kívül (ez az adat csak azokra vonatkozik, amelyeknek fel is jegyezték a lelőhelyét). A megtalált üvegek felét a családi tűzhelyben vagy alatta fedezték fel, így a múltban ez számíthatott a legáltalánosabb helyüknek. De ezen a két ponton felül leltek már rájuk padlók és küszöbök alatt, valamint falakban is, de templomkertből, sőt egy fiatal felnőtt koporsójából is került elő már boszorkányüveg.

Modern leírás az elkészítéséről:
Végy egy jól zárható üveget (lehet akár kerámia is), 9 tűt, 9 gombostűt és 9 szöget, valamint egyéb éles vagy szúrós tárgyakat (pl. horgok, borotva, rajzszög, törött üveg). A tűket akár meg is hajlíthatod, amik így a varázslat megtörését, eltérítését fogják (még inkább) jelképezni. Használhatsz növényeket is; egy forrás rozmaringot, bazsalikomot és babérlevelet ír elő, míg egy másik mérgező növényeket (pl. nadragulya vagy bürök).
Fontos, hogy mielőtt az összegyűjtött tárgyakat beleraknád az üvegbe, tisztíts meg és varázsold el őket (az üveget is), hogy tépjenek-, vágjanak szét és csonkítsanak meg minden varázslatot vagy szellemet, ami ártani próbálna testednek, lelkednek vagy elmédnek.
Miután ez megvan, rakd bele a hozzávalókat az üvegbe, majd add hozzá a vizeletedet, annyit, hogy ellepje a már benne lévő tárgyakat. Utolsó simításnak add hozzá egy csepp véred, nők esetén a menstruációs vér is tökéletesen megfelel.
Az üveget ezután el lehet ásni a földbe valahol az otthonod környékén, de a házban is elrejtheted egy olyan helyen, ahol biztos nem fognak mások rálelni.

Források:
Robin Artisson: The Horn of Evenwood
Owen Davies, Willem de Blécourt: Beyond the witch trials: witchcraft and magic in Enlightenment Europe
John Michael Greer: The new encyclopedia of the occult
Nigel Suckling: Witches
Oberon Zell-Ravenheart, Morning Glory Zell-Ravenheart: Creating Circles & Ceremonies: Rituals for All Seasons And Reasons
Jason Miller: Protection & Reversal Magick: A Witch's Defense Manual
M. M. Drymon: Disguised As the Devil: How Lyme Disease Created Witches and Changed History




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...