2011. április 8., péntek

A tavasz virágai - Ibolya


Nem vagyok gyógynövényszakértő, minden, amit itt leírtam a források közt szereplő könyvekből származik. Ha komolyan beteg vagy, mindenképpen fordulj orvoshoz, ha pedig gyógyszereket szedsz, akkor is kérd ki a doktorod véleményét a gyógynövények használatáról (néhány dolog egyszerűen nem szereti azt, ha együtt használják őket, és nemhogy segítenének, hanem csak ronthatnak a helyzeten)!

Ibolya

Latin név: Viola odorata
Energia: befogadó
Elem: víz
Bolygó: Vénusz
Istenség: Aphrodité, Vénusz, Apolló
Ünnep: Ostara
Felhasználható: szerelem, védelem, boldogság, tündérmágia, alvás, gyógyítás, szerencse, nemi vágy, kívánságok, béke
Virágnyelv: lila - hűség és szerénység ("Mindig igaz leszek hozzád"); fehér - elfogulatlanság
Álmodni róla: szerencsés róla álmodni, a körülményeid jobbra fordulását jelzi


Az ibolyát már az ókorban is nagyra tartották. A szépséggel, különösen a természetes, egyszerű szépséggel, hozták kapcsolatba. Rómában a halotti rituálék alatt használták, míg a görögöknél Athén szimbóluma volt. A középkorban a vándorénekesek kedvelt virága lett, és a szerénység tanítására tartották képesnek.
Tedd a virágát a párnád alá, hogy új szeretőt hozzon az ágyadba. Levendulával keverve pedig erős szenvedélykeltők.
Ha leszeded a tavasz első ibolyáját, az valóra fogja váltani a legkedvesebb kívánságodat.
Az ebből a virágból készült virágkoszorúk nagyon hasznosak. Állítólag nemcsak, hogy gyógyítják a fejfájást és a szédülést, de még a lerészegedéstől is megóvhatnak. Ezenkívül azt is megakadályozzák, hogy a tündérek tévútra vezessenek vagy elragadjanak magukkal az országukba.
 Valaha a levelével úgy gyógyítottak, hogy a sebekre kötözték őket, ezáltal megakadályozva, hogy azt a gonoszok még súlyosabbá tegyék. Ma hasonló okból hordhatod magadnál egy zöld zacskóban.
Nyugtató hatása is van, valamint segíti az elalvást. Védelemért is használható, mivel magába szívja a gonosz erőket és a manipulációt, megóvva mindennemű "sötét művészet" ellen. Sőt, még a szerencsében is változást képes előidézni.



Gyógynövényként:

A növény levelei, virága és gyökere is gyűjthető, viszont felhasználásánál ügyelni kell arra, hogy nagyobb mennyiségben virága és gyökere hánytató és hashajtó. A virágok főzete szemek lemosására, a leveleké kitágult visszerek borogatására jó, a gyökérrel pedig hörghurut kezelhető.
Az egész növény (gyökerekkel együtt) mézzel főzve jó hatással van a hörgő és torok elnyálkásodásánál és a szamárköhögésre (lehetséges adagolás: 2 óránként egy evőkanálnyi).
Teája köptető hatásánál fogva köhögés, tüdőhurut és légzési nehézségek esetén alkalmazható. Akár 1-2, vagy 3 héten át tartó teakúrát is tarthatunk vele. A teáját rákos megbetegedéseknél is használni lehet. Habár a rákot nem mulasztja el, de javulást hozhat.
A friss elzúzott levele homlokra felkötve migrén és fejfájás ellen használható, de a lázas daganatokat is mulasztja és hűsíti.
Fűszerolajként elkészítve fejfájás elmulasztására, és lázas betegek bedörzsölésére használható.

Ibolya a konyhában:

Az ibolya virága ehető, édeskés íze van.  Hozzáadhatod tavaszi salátákhoz (erre jó a levele is, ami főzve is fogyasztható), vagy kandírozva bármelyik sütemény ékes dísze lehet. Jégkockákba befagyasztva pedig különféle italokba is belekeverhető.
Gondolj csak bele, hogy így akár az ibolya varázserejét is beleviheted bármely desszertedbe vagy italodba! Csak töltsd fel energiával az evésre szánt virágokat a fent említett mágikus célok egyikére, és máris kész a varázslat! (Ezzel pedig be is tévedtünk a konyhaboszorkányság területére...)

Ibolyaszirup: 1dl vízzel forrázz le 50 g virágot, majd hagyd állni 25 órát. Ezután szűrd le, és enyhén melegítsd fel a kapott folyadékot. Oldj fel benne 150 g cukrot, majd csavarj bele egy ki friss citromlevet (ez majd szebb sínűvé fogja tenni a szirupot, meg egy kis ízt is ad neki). A kapott szirup enyhén hashajtó, antiszeptikus és nyugtató.




Védelmező ibolyavarázslat:
(Ellen Dugan: Cottage Witchery: Natural Magick for the Hearth and Home című könyvéből)
Időpont: a tavasz bármely napján végrehajthatod. Ha éppen nő a Hold, akkor a védelmet erősíti, ha pedig fogy, akkor elűz minden negativitást és problémát.
Kell hozzá: egy csokorba szedve ibolya és 3 ibolyalevél, a csokor pedig átkötve egy sötétkék szalaggal.
Tedd a kis csokrot friss vízben valami mindenki számára jól látható helyre az otthonodban, és varázsold el a következő mondókával:

Az ibolya egy apró, csendes kis tavaszi virág,
Ki gyógyulást, erőt, szerelmet és védelmet ád,
Egy kék szalaggal megkötve, most kivetem a varázst,
Mi a virágok hervadása után is őrzi majd e lakást!
Mindennek a javára, semminek az ártalmára,
Virág és levél erejével, e varázs most szárnyra kel!



Források:
Richard Webster: Flower and Tree Magic: Discover the Natural Enchantment Around You 
Scott Cunningham: Cunningham's Encyclopedia of Magical Herbs
Cora Linn Daniels,C. M. Stevans: Encyclopedia of Superstitions, Folklore and the Occult Sciences of the World 2. kötet
A. J. Drew: A Wiccan Formulary and Herbal
Vivian A. Rich: Cursing the Basil: And Other Folklore of the Garden  
Ellen Dugan: Garden Witchery: Magick from the Ground Up
Ellen Dugan: Book of Witchery: Spells, Charms & Correspondences for Every Day of the Week
Ellen Dugan: Cottage Witchery: Natural Magick for the Hearth and Home
Lesley Bremness: Fűszer- és gyógynövények - Határozó kézikönyvek - Képes ismertető a világ több mint 700 fűszer- és gyógynövényéről
Varró Aladár Béla: Gyógynövények mint háziszerek
Gyógynövényeink (Black&White kiadó)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...