2011. április 1., péntek

Meditációs állapotba való belépés

A meditáció gyakorlata igen hasznos tud lenni az ember számára, mind a stressz csökkentésére, mind az elme lecsendesítésének a megtanulására. A meditáció módszere általában az, hogy a gondolkodásunkat beszüntessük egy időre, ezen állapot eléréséhez pedig azt szokták javasolni, hogy koncentráljunk a légzésünkre. Viszont, mint azt bárki, aki már próbálkozott ilyesmivel tudja, amint megszűnünk agyalni, és megpróbálunk csendben ülni, a testünk mindenfelé elkezd viszketni, és folyton új problémák fognak az eszünkbe ötleni. Ezen a reakción lehet valamicskét enyhíteni, ha az ember nem rögtön mély meditációba próbál lépni, hanem fokozatos átmenetet biztosít a tudatának. A következő módszer pont ebben hivatott segíteni:

- Helyezkedjünk el kényelmesen, ügyelve arra, hogy egyik testrészünkben se akadályozzuk a vérkeringést (mert egy jó ideig egy pozícióban kell majd lenni, és nem kellemes, ha ezalatt elzsibbad valamelyik végtagunk). Ülhetünk vagy fekhetünk, de lefekve nagyobb az esélye annak, hogy elalszunk meditáció alatt.

- A következő lépés a test ellazítása. Ehhez vegyünk egy mély levegőt, és ahogy kilélegzünk, érezzük ellazulni a fejünket. Érezzük, amint minden feszültség kiszáll belőle. Vegyünk egy újabb mély levegőt, és kilégzéskor lazítsuk el a nyakunkat is. Ezzel a módszerrel engedjük el a többi testrészünket is, fokozatosan lefelé haladva; keresztül a vállainkon, a falkarjainkon, az alkarjainkon és a kézfejeinken, a mellkasunkon, a hátunk felső és alsó részein, a hasunkon, a fenekünkön és az ágyékunkon, a combjainkon, lábszárainkon és a lábfejeinken. Megjegyzendő, hogy ezt lehet a lábfejekkel is kezdeni, majd a fejünkön befejezni, a sorrend nem lesz befolyással az eredményre. Végezetül figyeljük meg, hogy maradt-e még valahol megfeszült izom a testünkben, és ha igen, azt is lazítsuk el (különös figyelmet érdemes itt fordítani az arc izmaira).

- Most "lazítsuk el" a tudatunkat is. Lélegezzünk be, majd a kilégzéssel együtt engedjünk el minden felesleges gondolatot és aggodalmat, ezt akár többször is megismételve, hogy valóban kiürüljön a fejünk. Ezt még tovább fokozhatjuk azzal is, ha tíztől, vagy esetleg egy valamivel nagyobb számtól visszafelé számolunk nulláig, ezzel segítve az átállását a fejünknek a hétköznapi állapotból a meditációsba.


- Ha befejeztünk a meditálást, megint csak fontos időt hagyni a tudatunknak a visszaállásra  mindennapi munkamenetére. Ha használtuk a visszafelé számolás módszerét, akkor most számoljunk el újra ugyanaddig a számig, csak éppen növekvő sorrendben. Vegyünk pár mély levegőt. Újra figyeljünk oda egy keveset minden testrészünkre, majd lassan mozgassuk meg az ujjainkat, körözzünk a fejünkkel, és nyújtózzunk. A meditáció végeztével pedig mindig lassan álljunk fel, nehogy megszédüljünk (különösen az alacsony vérnyomású embereknek kell erre odafigyelni).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...