2011. március 12., szombat

A tavasz virágai - Hóvirág



Ha tavaszi virágokra gondolok, nekem elsőre mindig a hóvirág ugrik be. Még ma is emlékszem, hogy kiskoromba milyen boldogan jártam ki mindig a kertbe lesni, hogy mikor dugják ki a földből zöld fejüket ezen kis csodák. Épp ezért gondoltam azt, hogy ezt a sorozatot vele fogom kezdeni. Nagy lelkesedéssel nyitottam ki a mágikus-növényes könyveimet, és nagy csalódottsággal zártam be őket - mivel információt egyben sem találtam erről a gyönyörű virágról. De azért, egy kis elszántsággal össze tudtam róla szedni egy bejegyzésre valót. Habár amit leltem, az nem igazán egyezett a számításaimmal.

Hóvirág
Latin név: Galanthus nivalis
Hónap: január
Csillagjegy: Vízöntő
Ünnep: Imbolc (Candlemas/gyertyaszentelő)
Istennő: Brigit
Felhasználható: remény, tisztaság, vigasz, egyszerűség, ártatlanság, szerénység
Virágnyelv: vigasz, remény; "Tovább fogok próbálkozni a szíved megszerzésével!"
Álmodni róla: megoldatlan problémák jele. Meg kéne beszélned a dolgot valakivel, akiben megbízol, és a nehézségek hamar megszűnnek majd.

Mint az év első virágai a tisztaságot és vele együtt a Föld tél utáni megtisztulását jelképezik. Talán épp ezért is tartják azt róla, hogy viselve biztosítja a gondolatok tisztaságát.
Egy igen érdekes elgondolás szerint, ha egy lány megeszi az első hóvirágot, amit lát az éven, nyáron nem fog lebarnulni.
Ezen apró fehér kis virágoknak viszont a babonákban van egy "sötétebb" oldaluk is, amit legtöbbször azzal magyaráznak, hogy (Angliában legalábbis) főként a templomok melletti temetőkben nőttek, és mindig közel maradtak a földhöz, mintha inkább a holtakhoz, mint az élőkhöz tartoznának, valamint a kinézetük egy halotti lepelre emlékeztetett. Épp ezért Angliában a halál virágának tartották, így még megérinteni sem volt szabad egyes helyeken.Továbbá úgy tartották, hogy a házba behozva szerencsétlenséget hoz (a "finomabb" hatásai közé tartozott a tej felhígítása és a vaj színének a megváltoztatása), kórházaknál pedig egyenesen halált. Egyes források szerint viszont ez a tiltás nem vonatkozik a már eleve a házban (cserépben) növő virágokra, vagy csak azon szálakra érvényes, amiket Valentin napon szednek.
Az ültetéséről azt tartották, hogy mielőtt egy hóvirág-csomót szétvennél, el kell, hogy mond nekik azt, amire készülsz, vagy a növények nem élik túl a költözést.

Legenda a hóvirágról:

Egyszer régen, a Remény a fehér hótakaróval borított Föld felett, összegörnyedve sírt, a hideg következtében elhalt virágok és szépséges zöld növények miatt. Ekkor történt, hogy hirtelen, ott ahova a könnyei hullottak a fagyos hóra, az elolvadt, és hóvirágok tűntek fel helyette, a Remény vigasztalására.




Források:
Cora Linn Daniels,C. M. Stevans: Encyclopedia of Superstitions, Folklore and the Occult Sciences of the World 2. kötet
Donald Watts: Dictionary of Plant Lore
Vivian A. Rich: Cursing the Basil: And Other Folklore of the Garden
Marilyn Reid: Mythical Flower Stories
Richard Webster: Flower and Tree Magic: Discover the Natural Enchantment Around You

Az igazat megvallva ezt a bejegyzést már fel akartam rakni pár napja, de valahogy elmaradt. Aztán a most nagyon is helyénvalónak érzem, hogy a remény és a vigasztalás virágáról írjak, mikor még 24 óra se múlt el a Japánban történt katasztrófák (földrengés+cumani) óta. Imádkozom a Szellemekhez, hogy legalább az atomerőművel megoldódjanak a problémák, és hogy a mentési munkák rendben folyjanak. Ha tenni szeretnél, valamit fizikailag, itt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat bankszámlaszáma: 11784009-20005320

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...